sisältöön »
en
Suurenna fonttikokoa
Sivukartta
Avaa haku

Nuori makaamassa nurmikolla aurinkolasit silmillä kädet niskan takana, päällään harmaa huppari.

 
GreenStart -logo
 

Vastuullisuus-
suunnitelma:

(suunnitelma on työnalla ja täydentyy pikkuhiljaa)

1. Ekologinen:  Energian ja veden käyttö

Paimion Lämpölaitos vastaa Pöytyän Yläneen kaukolämpölaitoksesta, josta myös Luontokapinetin lämpöenergia tulee. Lämpölaitoksen kotisivuilla kerrotaan, että suurin osa energiasta tuotetaan kotimaisilla puupolttoaineilla.

Keväällä 2021 Luontokapinetin katolle asennettiin kahdeksan aurinkopaneelia, joiden nimellisteho on 2,9 kWh. Kesäaikaan paneelien tuotto riittänee kattamaan Kapinetin sähkönkäytön. Paneelien tuotto on näkyvissä näillä Kapinetin kotisivuilla, kohdassa Aurinkoenergian tuottoa ja sääaseman tietoja. Yhtäältä uusiutvalla aurinkoenergialla tuotetaan Kapinettiin sähköä, mutta myös tarjotaan mahdollisuus kaikille aiheesta kiinnostuneille seurata paneelien tuottoa ajantasaisesti ja samalla kannustaa myös kotitalouksia miettimään aurinkovoiman asennusta.

2. Kunnioitamme paikallista kulttuurihistoriaa

Vuonna 2002 avatussa Luontokapinetissa on hyödynnetty jo olemassa olevia tiloja ja kunnostettu ne nykyiseen toimintaan sopiviksi, kuitenkin hirsisen koulurakennuksen osalta vanhaa kunnioittaen. Toimitilamme sijaitsevat v. 1893 rakennetussa koulussa sekä varsinainen luontonäyttely tila on toiminut alunperin ompelimona. Luontokapinetin myötä säilytämme siis vanhaa rakennus- ja kulttuuriperintöä.

Tiedotamme asiakkaitamme kulttuuriperinnöstä, ympäröivistä kylistä ja kansallispuistoista.   Kerromme Luontokapinetin asiakkaillemme paikan ja rakennuksen historiasta sekä lähellä olevista muista matkailukohteista, myös Kurjenrahakan kansallispuistosta ja Vaskijärven luonnonpuistosta. Lisäksi Luontokapinetin lähellä sijaitsevasta Kappellniityn alueesta.

3. Siirrymme vaihtoehtoisen energian käyttöön

Paimion Lämpölaitos Oy vastaa Pöytyän Yläneen kaukolämpölaitoksesta, josta myös Luontokapinetin lämpöenergia tulee.Lämpölaitoksen kotisivuilla kerrotaan, että suurin osa energiasta tuotetaan kotimaisilla puupolttoaineilla.

Luontokapinetin katolle on vuonna 2021 asennettu kahdeksan aurinkopaneelia, joiden nimellisteho on 2,9 kWh. Kesäaikaan paneelien tuotto riittää tuottamaan Luontokapinetissa tarvittavan sähkön. Paneelien energiantuotto on näkyvillä www.luontokapinetti sivustolla ja välillä linkitämme sitä myös Fb sivuille. Tarkoituksena kertoa seuraajille paljonko ko paneelit tuottavat aurinkoenergiaa ja samalla kannustaa ihmisiä hankkimaan myös koteihinsa uusiutuvaa energiaa.

4. Viestimme säännöllisesti henkilöstöllemme vastuullisuudesta (esim. palavereiden yhteydessä)

Viestimme sekä kunnan viranhaltioihden, että 4H-yhdistyksen hallituksen suuntaan, että olemme osallistuneet Green Start koulutukseen ja haemme nyt GS merkkiä ja käymme keskustelua jatkosta. Onko mahdollista esim. hakea jotain ympäirstö sertifikaattia Luontokapinetille, mikä olisi sopivin ja mistä mahodollien -" rahoitus. Lisäksi 4H-yhdistyksen omille kotisivuille tullaan lisäämään "Vastuullisuus " otsikko ja sen alle tietoa kokereettisista toimista vastuullisuuden polulla

5. Kannustamme ja opastamme asiakkaita kohtuulliseen energian- ja vedenkäyttöön

Meillä on wc- tiloissa kyltit, joissa muistutetaan veden kulutuksen minimoinnista, mutta ne tullaan vaihtamaan vielä vähän humoristisempiin kuvallisiin viesteihin. On tärkeää, että kaikessa viestinnässä on mukana positiivinen ja mahdollisuuksien mukaan humoristinenkin ote, silloin haluttu lopputulos voidaan saavuttaa paremmin.

Lähetämme Pöytyän kuntaan kyselyä ja toivetta, että saisimme Luontokapinettiin liittyvät vesilaskujen kopiot myös meille yhdistykseen. Silloin olisi mahdollista seurata vedenkulutusta.

6. Etsimme aktiivisesti tapoja vähentää syntyvän jätteen määrää ja lajittelemme jätteen oikein (mm. bio, paperi,metalli, lasi yms.)

Meillä on oma biokompostori. Kartonki, lasi ja metalli kierrätetään kunnan kierrätyspisteeseen, joka sijaistsee Yläneen taajamassa. Muovinkierrätystä Yläneellä ei ole. Pyrimme välttämään kertakakäyttöastioita, aina kuin se on suinkin mahdollista.

Tiedotamme asiakkaitamme siitä, miten he voivat vähentää jätteen määrää ( mm. ruokahävikki) Luontokapinetin asiakkaista suurin osa on koululaisia. Heillä on mahdollisuus syödä omat eväät Luontokapinetin tiloissa. Usein kouluilla on mukana lounas lämpölaatikoissa, mutta välillä myös ns. eväät, joissa esim. pillimehuja yms. 

Teemme lajittelun asiakkaille mahdollisimman helpoksi tuomalla lajitteluastiat ruokailutilaan. Lajitellut jätteet on helpompi ottaa mukaan ja viedä esim. koulun lajittelupisteeseen. Biojätteen voi viedä Luontokapinetin biokompostoriin.

 
x