Sisältöön »
  • Tekstikoko
  • Pienennä tekstikokoa
  • Suurenna tekstikokoa
 
 
 
kirjavinkit-otsikko90733097.jpg
 
Vapaa-aika ja matkailu
 

Kirjavinkit

Kulkukaupunkien kronikka 1: Kävelevät koneet

19.02.2019

Kulkukaupunkien kronikka 1: Kävelevät koneet

Philip Reeve

Luonnonkatastrofi on runnellut maan, jossa valtavat kaupungit liikkuvat moottorien ja telaketjujen varassa kuivunutta merenpohjaa pitkin toisiaan saalistaen. Nuori Tom Natsworthy päätyy todistamaan murhayritystä, jonka kohteena on hänen idolinsa keksijäinsinööri Valentine. Tämän tapahtuman myötä Tom tempautuu mukaan hurjaan seikkailuun, joka saattaa maksaa hänen henkensä.

Lue lisää »


Kirjassa eletään tulevaisuuden maailmassa, missä kaupungit liikkuvat moottorien ja telaketjujen varassa kuivunutta merenpohjaa pitkin toisia kaupunkeja saalistaen. Ihmiskunnan kehitys on taantunut luonnonvarojen ja teknologian puutteessa, ja nykyajan teknisistä laitteista on tullut kallisarvoisia löytöjä, joita säilytetään museoissa. Tällaisessa museossa harjoittelijana työskentelevä 15-vuotias Tom joutuu murhayrityksen todistettuaan Lontoon jätekuiluun yhdessä Hester-nimisen tytön kanssa. Nuoret päätyvät tarpomaan pitkin kuivunutta merenpohjaa, eksyvät villeihin merirosvokaupunkeihin ja pakenevat ihmisrobottia. Lopulta he liittyvät kapinallisjoukkoon, joka pyrkii suojelemaan maapallon viimeisiä luonnonvaroja tuhoyrityksiltä. Kirjan päähenkilöt joutuvat kaiken keskellä vastakkain uudenlaisen todellisuuden kanssa – kaikki ei maailmassa olekaan niin yksioikoisen mustavalkoista kuin heille on opetettu.


Tämän omaperäisen, jännittävän scifiseikkailun johtoteemoja ovat ystävyys, moraali ja uskollisuus ihanteille. Kirjan maailma on hyvin steampunk-henkinen ilmalaivoineen, höyrykoneineen ja keksintöineen. Kirjan sankarit eivät ole kauniita ja voittamattomia, ja mikä tärkeintä he eivät ole kuolemattomia, eivätkä aina ihan sankareitakaan.