Sisältöön »
  • Tekstikoko
  • Pienennä tekstikokoa
  • Suurenna tekstikokoa
 
 
 
kirjavinkit-otsikko2.jpg
 
Vapaa-aika ja matkailu
 

Kirjavinkit

Pohjoisen mytologia

29.11.2019

Pohjoisen mytologia

Ennen alkua ei ollut mitään - ei maata, ei taivaita, ei tähtiä, ei taivaan kantta: vain usvamaailma, muodoton ja hahmoton, ja tulimaailma, ikuisesti palava.

Lue lisää »


Kaikki alkoi tulen ja jään kohtaamisesta. Jää suli ja sulaneissa vesissä syntyi elämää: ihmismäinen hahmo, jättiläisten esi-isä ja se otti nimekseen Ymir.
Jumalten esi-isä Buri syntyi, kun sulavista jäistä syntyi lehmä, joka nuoli Burin esiin jäästä. Ymirin nukkuessa se synnytti vasemman käsivartensa alta jättiläisiä, ja Buri otti vaimokseen yhden jättiläisistä. Heille syntyi poika Bor, joka nai Bestlan, ja heille syntyi kolme poikaa: Odin, Vili ja Ve.
Mitään ei ollut, mutta oli aikaa luoda kaikki. Odin, Vili ja Ve tappoivat Ymir-jättiläisen, sillä niin oli pakko tehdä, ja Ymirin ruumiinosista he loivat maailmat. Kun katsot pilviä, näet Ymirin aivot, meret ovat Ymirin verta, kivet ja kalliot Ymirin luita ja hampaita, taivas hänen kallonsa sisäpuoli. Ihmiset jumalat loivat meren rantaan huuhtomista puun rungoista: saarnipuusta ja jalavasta syntyivät mies ja nainen.
Kaiken synnyttyä tuli alku, ja alun vuoksi tuli myös kaiken loppu, Ragnarök.
Maailma loppuu Ragnarökiin, sotaan, jossa jumalat käyvät toisiaan vastaan ja maailma päättyy tuhkaan, tulvaan, pimeyteen ja jäähän. 

Ja sitten kaikki alkaa uudelleen…