Sisältöön »
  • Tekstikoko
  • Pienennä tekstikokoa
  • Suurenna tekstikokoa
 
 
 
kirjavinkit-otsikko2.jpg
 
Vapaa-aika ja matkailu
 

Kirjavinkit

Suomea lohikäärmeille

08.11.2019

Suomea lohikäärmeille

Briitta Hepo-oja

Kuvittele Suomi, jossa suurimpana uskontona on luonnonuskonto haltioineen ja hiisineen. Suomea hallitsee kuninkaalliset, joita vastaan tasavaltaa kannattavat kapinoivat. Luokkajako on tiukkaa ja aateliset eivät todellakaan seurustele alempiensa kanssa. Noitia vainotaan edelleen 2020-luvulla ja niitä on olemassa. Lohikäärmeitäkin on, ne vaan ovat kutistuneet aikojen saatossa ilmastonmuutoksen takia, ja niille on muuten todella vaikea opettaa suomen kieltä. Tim päättää kuitenkin kokeilla.

Lue lisää »


Tim asuu Helsingin Roihuvuoressa vuonna 2020, mutta hänen Suomensa on eri kuin meidän tuntemamme Suomi. Pääkaupunki on Turku, vaikkakin se on muutama vuosi sitten jälleen kerran palanut. Suomea hallitsee kuninkaalliset, ja aateliset kylpevät rahassa, toisin kuin tavalliset tallaajat kuten Tim. Leipäjono on tuttuakin tutumpi paikka Timille ja hänen siskolleen Kanelille. Tim ja Kaneli kuuluvat uskontoenemmistöön jossa palvotaan luonnonjumalia kuten Ukkoa ja lahjotaan pihahaltioita, ettei huono onni kohtaa. Noituus on laitonta, mutta sitä harjoitetaan edelleen salassa. Suomen maaperä on jakaantunut Etelä-Suomeen, erilliseen valtioon Botniaan ja pohjoisen luoksepääsemättömiin erämaihin. Lamaa on kestänyt jo useamman vuoden ja kansa on sekasorron partaalla. Terroristijärjestö TASA kannattaa tasavaltaa ja kapinoi kuninkaallisia ja aatelisia vastaan kyseenalaisin keinoin.

Tim saa syntymäpäivälahjaksi lohikäärmeen. Se on pieni ja rimpula, eikä ymmärrä sanaakaan suomea. Tim päättää koittaa opettaa sille suomen kieltä, mikä onkin lähes mahdoton tehtävä. Lohikäärme on kaiken lisäksi varsinainen riesa, ja kun se kerran pääsee karkaamaan, törmää Tim samalla aatelistyttö Magdalenaan. Magdalena kutsuu Timin ja hänen ystävänsä juhliin kotiinsa. Hieman ihmeteltyään ja epäröityään aatelisen esittämää kutsua, Tim ystävineen lähtee juhliin. Tim tapaa juhlissa Lynxin, joka saa hänen sydämensä takomaan, pitkästä aikaa. Huono puoli on vaan se, että Lynx on myös aatelinen, eivätkä aateliset seurustele alempiensa kanssa. Ja kaiken lisäksi Lynx on aatelisarvoltaan ritari, ja ritareiden tekemiä lupauksia ei voi rikkoa kärsimättä suurta rangaistusta. Näistä asioista huolimatta Lynx ja Tim ihastuvat toisiinsa. Mutta voiko tällaisilla eväillä varustettu tarina päättyä hyvin?

Suosittelen kirjaa niille, jotka pitävät ajatuksia herättävistä kirjoista. Vaihtoehtoinen Suomi on kuvattu kirjassa hienosti ja erittäin mielenkiintoisesti. Kirja myös jättää joitain asioita auki, ja se saa toivomaan, että tähän tulisi jatkoa. Suosittelen kirjaa 15-vuotiaille ja sitä vanhemmille. RN-H