Sisältöön »
  • Tekstikoko
  • Pienennä tekstikokoa
  • Suurenna tekstikokoa
 
 
 
fiilis-normal.jpg
 
Sosiaali- ja terveyspalvelut
 

Isyyden vahvistaminen

Kun vanhemmat lapsen syntyessä eivät ole avioliitossa keskenään, lapsen isyys tunnustetaan äidin kotipaikkakunnan lastenvalvojan luona.

Vanhemmille lähetetään kutsu isyyden selvitykseen väestörekisterin ilmoituksen jälkeen. Vanhemmat voivat myös itse varata ajan selvityksen tekemistä varten. Isyys voidaan tunnustaa vasta lapsen synnyttyä. Maistraatti vahvistaa isyyden tunnustamisen.

Isyyden tunnustamisella lapsi saa samanlaisen oikeudellisen aseman kuin on avioliitossa syntyneellä lapsella. Kun isyys on vahvistettu, lapselle voi antaa isän sukunimen. Lapsi saa myös perintöoikeuden isään ja isän puoleiseen sukuun sekä oikeuden saada eläkettä ja muita etuuksia mikäli isä kuolee, ennen kuin lapsi täyttää 18 vuotta. Isyyden vahvistamisen jälkeen isä on velvollinen osallistumaan lapsen elatukseen.

Jos isyys on epäselvä, lastenvalvoja antaa lähetteen ilmaisiin DNA-tutkimuksiin (verinäyte) ennen isyyden tunnustamista. Jos avioliitossa syntyneen lapsen tai jo tunnustetun lapsen isyydestä syntyy epäselvyyttä, voi ottaa yhteyttä lastenvalvojaan lisäohjeiden saamiseksi.

Työntekijät ovat tavoitettavissa parhaiten puhelinaikana pe klo 9–10.

 

Pöytyän kunta
(02) 481 000 (vaihde)
kunta@poytya.fi

                       
 

Pöytyän perusturvapalvelut
Turuntie 639
21870 Riihikoski

 

Marja Eltonen
vt. lastenvalvoja
puh. 040 672 3019,                                         
soittoaika pe klo 9-10
marja.eltonen(a)poytya.fi