Sisältöön »
  • Tekstikoko
  • Pienennä tekstikokoa
  • Suurenna tekstikokoa
 
 
 
fiilis-normal.jpg
 
Kunta ja hallinto
 

Käytännön ohjeita kuntalaisille

Tarkista kotivara
Eri maat ovat asettaneet hyökkäyksen johdosta Venäjän vastaisia pakotteita, joilla saattaa olla vaikutusta mm. elintarvikkeiden ja muiden kodin perustarvikkeiden sekä esimerkiksi polttoaineen saatavuuteen. Kuntalaisia suositellaankin tarkistamaan oman kotivaransa riittävyys. Suomen pelastusalan keskusliitto ohjeistaa sivuillaan kootusti normaaliolojen varautumisesta:
http://www.spek.fi/turvallisuus/varautuminen-ja-paloturvallisuus/varautuminen-kotona/ 

Huomioi matkustussuositus
Kuntalaisia pyydetään huomioimaan myös, että ulkoministeriö on antanut suosituksen välttää kaikkea matkustamista Venäjälle. Ministeriön mukaan riskit maksuliikenteen ja matkustamisen häiriöihin ovat kasvaneet ja kansainväliset rahansiirrot voivat vaikeutua, mikä voi tehdä mahdottomaksi esimerkiksi ulkomaalaisilla maksukorteilla maksamisen tai käteisen rahan nostamisen pankkiautomaateista. Lisäksi riskit Suomen ja Venäjän väliseen sekä Venäjän sisäisen liikenteen häiriöihin ovat kasvaneet, mikä voi vaikeuttaa liikkumista. Katso ulkoministeriön tiedote: um.fi/matkustustiedote/-/c/RU 

Lapset ja nuoret uutistulvassa
Ukrainan tilanne näkyy myös runsaana uutisointina, ja lapset voivat säikähtää uutisissa näkemäänsä inhimillistä hätää, katastrofeja, sotaa tai väkivaltaa. Yksittäiset kuvat ja äänet voivat pelottaa kaikenikäisiä, mutta etenkin pieniä lapsia, jotka eivät seuraa uutisia tarkoituksella. Mannerheimin lastensuojeluliiton verkkosivuilta voit lukea ohjeita, miten kannattaa toimia, jos lapsi pelästyy uutisia:
mll.fi/vanhemmille/tietoa-lapsiperheen-elamasta/lapset-ja-media/lapsi-uutistulvassa/