Sisältöön »
  • Tekstikoko
  • Pienennä tekstikokoa
  • Suurenna tekstikokoa
 
 
 
fiilis-normal.jpg
 
Kunta ja hallinto
 

Yksinyrittäjille toimintatuki koronavirustilanteessa

HAKU ON PÄÄTTYNYT

Valtioneuvoston antama asetus yksinyrittäjien valtionavustuksista astui voimaan 9.4.2020. Asetuksen perusteella koronaviruksen vuoksi taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden yksinyrittäjien tukemiseksi suunnataan yhteensä 250 miljoonaa euroa.

Kyseistä tukea haetaan siitä kunnasta, jossa yritys sijaitsee. Tuen suuruus on 2000 euroa. Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Avustuksen ehtona on koronaviruksen aiheuttama heikentynyt taloudellinen tilanne, ja yksinyrittäjät voivat hakea tukea toimintansa vakauttamiseen. Avustuksen tarkoituksena on saada yksinyrittäjien toiminta taloudellisesti kestävämmälle pohjalle pandemian aikana ja sen jälkeen. 

Avustus on kertakorvaus, joka on tarkoitettu kattamaan yksinyrittäjien laskennallisia, yritystoiminnasta aiheutuvia kustannuksia, kuten yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja muut toimistomenot. Kertakorvausta myönnettäessä yritystoiminnasta aiheutuneena kustannuksena ei pidetä yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa. Tukea voi hakea rinnakkain yrittäjille tarkoitetun laajennetun työttömyystuen kanssa.

Avustusta voidaan myöntää 16.3.2020 – 31.8.2020 välillä yksinyrittäjän toiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Yksinyrittäjät voivat hakea avustusta 30.9.2020 saakka.

 Tukihakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Yrittäjiin ollaan tarvittaessa yhteydessä lisätietojen saamiseksi.

Mikäli olet aikeissa hakea yksinyrittäjän tukea, tutustuthan jo etukäteen avustuksen myöntämisen edellytyksiin ja hakemuksessa tarvittaviin liitteisiin, löydät ohjeet täältä. Kannattaa lukea myös työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema kysymyksiä ja vastauksia.

Yksinyrittäjän 2000 euron suuruisen avustuksen lisäksi yrittäjälle voidaan maksaa työmarkkinatukea. Yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen, ks. lisää alla.  jos päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1089,67 €/kk. Katso lisätietoja KELA:n verkkosivuilta: https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5xtoqDw6Wf/content/yrittajille-maaraaikainen-oikeus-tyomarkkinatukeen

Rahoitusta ei voida myöntää maa-, kala- ja metsätalouden yrityksille eikä maataloustuotteiden jalostukseen.


Yrittäjän oikeus työmarkkinatukeen

Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi.  Tämä koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritysmuodosta. Tuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista. Laki on voimassa 30.6.2020 saakka. Tukea voidaan myöntää, jos päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1089,67 €/kk.

Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja hänen oikeudestaan työmarkkinatukeen annetaan työvoimapoliittinen lausunto Kelalle.

Käytännössä prosessi etenee näin:                    

  1. Yrittäjä ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi (TE-palvelut) ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.
  2.                       
  3. TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.
  4.                       
  5. Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle TE-toimiston antaman lausunnon perusteella.

    Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.6.2020. Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta, kunhan tuen saamisen edellytykset täyttyvät.

Lue lisää Kelan verkkosivuilta.

 

Pöytyän kunta
(02) 481 000 (vaihde)
kunta@poytya.fi