Sisältöön »
  • Pienennä tekstikokoa
  • Suurenna tekstikokoa
 
 
 
Yläneen luontokapinetin erilaisia puun runkoja.
 
Koe ja näe
Vedenalaisia veijareita
 

Vedenalaisia veijareita

Elämä ei ole monimuotoisimmillaan metsässä tai puutarhassa tai missään muussakaan maaekosysteemin elinympäristössä. Ei. Elämä syntyi vedessä, ja vedessä se on kehittänyt kirjavimmat ja mielikuvituksellisimmat muotonsa. Ihan tavallisesta pikku lammikosta tai vähänkään vetisemmästä ojasta löytyy mitä omituisimpia eläjiä tutustuttavaksi sille, joka osaa niitä sieltä etsiä.

Vedenalaisia veijareita -kurssilla etsitään elämän eri muotoja pinnan alta. Poimitaan pinseteillä ja peukalo-etusormiotteella pohjaliejusta sudenkorentoja ja malluaisia, vesiliskoja ja ihania iilimatoja (jotka ovat siis juotikkaita oikealta nimeltään). Maasto-osuuden jälkeen mennään sisälle ja katsellaan saaliiksi saatuja eläimiä mikroskoopilla, pyritään tunnistamaan tavallisimmat ryhmät ja valokuvataan ne. Kuvat liitetään sitten pohjaeläinjulisteeseen, jonka kukin osanottaja saa mukaansa.

Aikaa tähän kaikkeen olisi hyvä varata kolme tuntia, johon sitten mahtuu jo ruokailutaukokin. Varustevaatimuksena on ulkovaatteet. Saappaat olisivat suotavat. Vesien eläjiä löytyy parhaiten keväällä, mutta kurssi voidaan toki järjestää muulloinkin sulan veden aikana. Osallistujien ikähaitari ulottuu alakoululaisista aikuisiin.

 

Ota yhteyttä

 

Luontokapinetti
Hovilanmäentie 2, 21900 Yläne
puh. 040 737 3243