sisältöön »
Suurenna fonttikokoa
Sivukartta
Avaa haku
Aarre aaltosen reliefi
 
Luontokapinetissa oli kesällä 2009 näyttelyssä esillä Vihtori Ylisen koulutauluja, jotka ovat Yläneen kotiseutuyhdistyksellä.
 

Luontokapinetissa oli kesällä 2009 näyttelyssä esillä Vihtori Ylisen koulutauluja,
jotka ovat Yläneen kotiseutuyhdistyksellä.

Vihtori Ylinen

Kuvataiteilija
28.3.1879 Yläne – 11.5.1953

Kotiseudun ja koululaisten taitelija

Vihtori Ylinen syntyi 28.3.1879 Yläneellä. Syksyllä 1897 Ylinen kirjoittautui yliopppilaaksi Turun piirustuskouluun. Hän oli tuolloin 18-vuotias. Taideopinnot jatkuivat suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa (Ateneum) Helsingissä. Sekä Suomen taideyhdistys ja koulu myönsivät hänelle useita apurahoja.

Musiikkiharrastus

Vihtori Ylinen harrasti soittamista. ”Hänen välineensä oli viulu, jolla hän soitti nuottien mukaan klassillista musiikkia, mutta harrasti myös kansanmusiikkia, keräsi kansansoittajien melodioita ja kirjoitti ja kirjoitti ne muistiin nuotteina. Itsekin hän rakensi viuluja sekä virsikanteleita ja suunnitteli parannuksia niiden rakenteeseen. Musiikkia harrastivat muutkin perheenjäsenet, niin muodostui kotitrio, jossa isä soitti viulua, poika Klaus toista ja äiti Saima pianoa.”

Vihtori Ylinen oli usein nähty vieras Oripään Keihäskosken Rekolassa, jossa talon isäntä, Rekolan pappa, oli tunnettu pelimanni, joka hallitsi myös musiikin teoreettista puolta.

Lähde: Heinonen – Multimäki; Ylinen s. 53. Loimaan kirjapaino 2001.

Arvokkaat opetustaulut

Opetustaulujen arvostusta lisäsivät tunnetut tekijät: eri alojen asiantuntijat sekä tunnetut ja tunnustetut taiteilijat olivat mukana taulujen valmistustyössä. Taulun aihepiiri vaikutti merkittävästi taiteilijan valintaan. Lintutauluja varten valittiin lintumaalari Matti Karppanen, lappalaisaiheita varten Lapin-kuvaaja J. K. Kyyhkynen ja eläintieteellisiä kuvia varten Aukusti Tuhka. Itseoikeutettuja opetustaulutaiteilijoita olivat myös tunnetut lapsuuden kuvaajat ja satujen kuvittajat Martta Wendelin ja Rudolf Koivu.

Koulutaulujen tekijöiden joukossa on lukuisia matrikkelitaiteilijoita. Monet maineikkaat taiteilijat ja graafikot tekivät kuvatauluja kauan ja runsaasti. Valistuksen luottotaiteilijoihin kuuluivat varsinkin Kustaa Heikkilä ja Vihtori Ylinen. Opetustaulujen käyttöikä oli varsin pitkä. Sisällöltään ne ovat yhä käyttökelpoisia havaintovälineitä. Opetustauluja painoivat Suomessa F. Tilgmannin Kivipaino, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kivipaino, Lilius & Hertzberg, Arvidsson Lito, Julius Syren & co, Kivipaino Öflund & Pettersson ja Raittiuskansan kirjapaino.

Opetustaulujen kanssa ovat olleet kosketuksissa kokonaiset sukupolvet. Ne muokkasivat suomalaista taidemakua ja arvomaailmaa. Kustantajien ja kasvattajien piirissä opetustaulujen merkitys tiedostettiin jo alun alkaen, ja opetustauluille asetettiin korkeat laatuvaatimukset.

Lähde: Koulujen taide, päätoimittaja Sari Savikko, Kustannusosakeyhtiö Tammi, Helsinki 2007

Vihtori Ylisen ja hänen vaimonsa Saima Tigerstedtin hauta on Yläneen kirkon hautausmaalla.

Vihtori Ylisen ja hänen vaimonsa Saima Tigerstedtin hauta on Yläneen kirkon hautausmaalla.

 
 

Lisätietoja Tapahtumakalenterin ja Harrastelukkarin käytöstä

Taina Myllynen
kulttuurisihteeri
puh. 050 560 7168
taina.myllynen(a)poytya.fi

 
x