RUOKA-ALLERGIA KOULUSSA
Erityisruokavaliot
Kansallisen allergia-ohjelman mukaista ohjeistusta uudistetaan myös Pöytyällä
v. 2019 alusta lähtien.
Erikoisruokavalioista pitää toimittaa terveydenhuollon todistus ja esim. kasvis-ruokailijoilta vaaditaan terveydenhuoltajan kanssa käyty keskustelu sekä van-
hempien ilmoitus, jotta ruokailijoille taataan riittävä ravitsemus. Myös etniset
ruokailijat toimittavat vanhempiensa todistuksen.
Laktoosittoman ruokavalion noudattamisessa riittää ilmoitus keittiöön.
Linkki: Pöytyän kunnan ruoka- ja puhtauspalvelujen yhteystiedot
RUOKA-ALLERGIA KOULUSSA
Tiedote huoltajille
Lievät allergiaoireet ovat yleisiä ja ne katoavat usein itsestään. Lievään allergiaan riittää itsehoito ja seuranta.
Kun koululaisella/opiskelijalla on todettu ruoka-allergia, joka aiheuttaa merkittäviä tai hengenvaarallisia oireita, tarvitaan erityisruokavalio.
Koti toimittaa Ilmoitus erityisruokavaliota tarvitsevasta oppilaasta -lomakkeen joka toisen lukuvuoden alussa terveydenhoitajalle. Myös opettajan on hyvä tietää oppilaan/ opiskelijan erityisruokavaliosta.
Muutokset:
Mikäli lukuvuoden aikana tulee muutoksia, kotoa otetaan yhteyttä terveydenhoitajaan.
Ennakkoon tiedetty poissaolo pyydetään ilmoittamaan koulun keittiöön.
Allergiaruokavaliota ei tule turhaan noudattaa. Lääkärin ohjeiden mukaan vältettäviä ruoka-aineita voi kokeilla.
Allergiaruokavalion purkuohjeita kotiin:
Ongelmia aiheuttaneen ruoka-aineen kohdalla edetään aluksi hitaasti, vain hyvin pieniä määriä maistellen, määrää hitaasti lisäten. Keskustele lasta hoitavan lääkärin tai tervey-denhoitajan kanssa.
Terveydenhoitaja antaa ohjeistusta erityisruokavaliossa ja huolehtii erityisruokavaliolo-makkeen toimittamisesta ravitsemuspalveluihin.
Terveydenhoitaja antaa ohjeistusta erityisruokavalion purkamiseen.
Terveydenhoitajalla on oikeus poistaa erityisruokavalio, mikäli oppilas/opiskelija toiste-tusti jättää syömättä valmistetun aterian.
Ruoka-allergian diagnoosi perustuu anamneesiin, oireiden väistymiseen eliminaation myötä ja vaikeiden oireiden ilmaantumiseen altistuksessa.
Lievät oireet (esimerkiksi suun kutina) huomioidaan ruokailutilanteessa esimerkiksi siir-tämällä kyseinen ruoka-aine syrjään. Lievästi oireilevilta ei tarvita erityisruokavalioilmoi-tusta.
Ravitsemispalveluissa kokki tai dieettikokki valmistaa erityisruokavalion mukaiset ateriat ja sopii koululaisen kanssa, mistä ruoka haetaan.
Kokki tai ruokapalveluvastaava ilmoittaa koulu- ja opiskeluterveydenhoitajalle niistä erityisruokavalioista, jotka toistuvasti jäävät syömättä.
Opettajan tulee tietää oppilaan/opiskelijan erityisruokavaliosta. Hän voi tarvittaessa ohjata oppilaan/opiskelijan koulu- ja opiskeluterveydenhoitajan vastaanotolle.
Lisätietoa:
- Kansallinen allergiaohjelma 2008–2018: https://www.allergia.fi/ammattilaisille/allergiaohjelma/
- Ilmoitus erityisruokavaliota tarvitsevasta oppilaasta