sisältöön »
en
Suurenna fonttikokoa
Sivukartta
Avaa haku
Katettuja pöytiä
 
 

Ruoka-allergia koulussa

Erityisruokavaliot

Kansallisen allergia-ohjelman mukaista ohjeistusta uudistetaan myös Pöytyällä
v. 2019 alusta lähtien. Erikoisruokavalioista pitää toimittaa terveydenhuollon todistus ja esim. kasvisruokailijoilta vaaditaan terveydenhuoltajan kanssa käyty keskustelu sekä vanhempien ilmoitus, jotta ruokailijoille taataan riittävä ravitsemus. Myös etniset
ruokailijat toimittavat vanhempiensa todistuksen.Laktoosittoman ruokavalion noudattamisessa riittää ilmoitus keittiöön.

Tiedote huoltajille

Lievät allergiaoireet ovat yleisiä ja ne katoavat usein itsestään. Lievään allergiaan riittää itsehoito ja seuranta.Kun koululaisella/opiskelijalla on todettu ruoka-allergia, joka aiheuttaa merkittäviä tai hengenvaarallisia oireita, tarvitaan erityisruokavalio.

Koti toimittaa Ilmoitus erityisruokavaliota tarvitsevasta oppilaasta -lomakkeen (pdf) joka toisen lukuvuoden alussa terveydenhoitajalle. Myös opettajan on hyvä tietää oppilaan/ opiskelijan erityisruokavaliosta.

Muutokset:

Mikäli lukuvuoden aikana tulee muutoksia, kotoa otetaan yhteyttä terveydenhoitajaan.Ennakkoon tiedetty poissaolo pyydetään ilmoittamaan koulun keittiöön.Allergiaruokavaliota ei tule turhaan noudattaa. Lääkärin ohjeiden mukaan vältettäviä ruoka-aineita voi kokeilla.

Allergiaruokavalion purkuohjeita kotiin:

Ongelmia aiheuttaneen ruoka-aineen kohdalla edetään aluksi hitaasti, vain hyvin pieniä määriä maistellen, määrää hitaasti lisäten. Keskustele lasta hoitavan lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.

Terveydenhoitaja  antaa ohjeistusta erityisruokavaliossa ja huolehtii erityisruokavaliolomakkeen toimittamisesta ravitsemuspalveluihin. Terveydenhoitaja antaa ohjeistusta erityisruokavalion purkamiseen.

Terveydenhoitajalla on oikeus poistaa erityisruokavalio, mikäli oppilas/opiskelija toistetusti jättää syömättä valmistetun aterian.

Ruoka-allergian diagnoosi perustuu anamneesiin, oireiden väistymiseen eliminaation myötä ja vaikeiden oireiden ilmaantumiseen altistuksessa.

Lievät oireet (esimerkiksi suun kutina) huomioidaan ruokailutilanteessa esimerkiksi siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään. Lievästi oireilevilta ei tarvita rityisruokavalioilmoitusta.

Ravitsemispalveluissa kokki tai dieettikokki valmistaa erityisruokavalion mukaiset ateriat ja sopii koululaisen kanssa, mistä ruoka haetaan.

Kokki tai ruokapalveluvastaava ilmoittaa koulu- ja opiskeluterveydenhoitajalle niistä erityisruokavalioista, jotka toistuvasti jäävät syömättä.

Opettajan  tulee tietää oppilaan/opiskelijan erityisruokavaliosta. Hän voi tarvittaessa ohjata oppilaan/opiskelijan koulu- ja opiskeluterveydenhoitajan vastaanotolle.

Lisätietoa:

 
 

Kaija Lähteenmäki
ruokapalvelupäällikkö
puh. 040 054 7563
kaija.lahteenmaki(a)poytya.fi

Riihikosken virastotalo,
Yläneentie 11 B c-rappu
21870 Riihikoski

 
x