sisältöön »
en
Suurenna fonttikokoa
Sivukartta
Avaa haku
fiiliskuva
 
Yläneellä perhe poseeraa talonsa edessä
 

Kurkista Sinisalon perheen rakennusprojektiin Yläneellä Pöytyällä

Tiina, Taneli, Eevi ja Nea Sinisalon kaunis, vaalea omakotitalo sijaitsee Pöytyällä Yläneellä, jonne se valmistui vuonna 2016, juuri ennen Tiinan ja Tanelin esikoisen, nyt kuusivuotiaan Eevin syntymää. Yläne oli Tanelille tuttua seutua jo ennestään äidin sukujuurien ja paikkakunnalla vietettyjen kesälomien kautta, oululaislähtöinen Tiina puolestaan on tutustunut pöytyäläiseen elämänmenoon vasta muuton myötä. 

Perheen unelmatontti löytyi puolivahingossa elokuussa 2015; pariskunnan kierrellessä eri alueita sopivaa tonttia etsiskellen jano yllätti Tiinan. Tanelin lähtiessä hakemaan vaimolleen vesipulloa pienen matkan päähän parkkeeratusta autosta, oikoreitti kulki läpi kauniin kallioisen maaston, joka vaikutti juuri sopivalta paikalta omalle kodille. Tontin etsiminen voitiin lopettaa ja uuden kodin rakentaminen aloittaa. 

Rakennusprojekti sujui sutjakkaaksi yhteistyössä kunnan ja paikallisten toimijoiden kanssa

Tontilla ei tarvinnut tehdä räjäytystöitä, joten Tiina ja Taneli ryhtyivät ripeästi hommiin ja aloittivat tontin raivauksen itse moottorisaha työkalunaan. Onneksi järeämpääkin kalustoa saatiin avuksi ja koska rakennuslupakin tuli nopeasti, varsinainen projekti, kodin rakentaminen pitkästä tavarasta saattoi alkaa. Sinisalot kiittelevät Pöytyän kunnan toimintaa rakennusprojektin etenemisessä: asiat hoituivat kunnan ja rakentajan välillä mutkattomasti, aikataulut pitivät ja kaikki tapahtui siten kuin oli sovittu.

Rakennusmateriaalihankinnoissa ja asiantuntijapalveluissa perhe hyödynsi pitkälti paikallisten ja lähialueiden toimijoiden tarjontaa. Tämä tarkoitti joustavaa ja ripeää palvelua, joka osaltaan vauhditti rakennusprojektin nopeaa edistymistä. Myös pienet ylimääräiset hyväntahdon eleet paikallisten yrittäjien kanssa asioidessa helpottivat välillä loputtomalta tuntuvaa rakennusurakkaa: vaikka kaikki sujui poikkeuksellisen hyvin, on talon rakentaminen lähes omin voimin iso projekti, joka vie paljon aikaa ja resursseja.

Rauhallinen asuinympäristö, etätyömahdollisuudet ja sopivat harrastukset pitävät Pöytyällä

Sinisalot ovat viihtyneet Yläneellä hyvin, eikä heitä enää saisi muuttamaan takaisin kaupunkiin.  Vanhemmat tekevät kotoa käsin etätöitä ja lapset kehuvat pienen paikkakunnan tunnelmaa. Asuinympäristö on rauhallinen ja turvallinen lapsille ja yhteisöllisessä ilmapiirissä apua on helppo pyytää ja saada.  Perheen koirat Winston ja Aada puolestaan nauttivat isosta pihasta ja lähes kotiovelta lähtevistä ulkoilureiteistä.

Myös harrastusmahdollisuudet ovat perheen mieleen: Yläne tarjoaa loistavat mahdollisuudet Tanelin metsästys- ja kalastusharrastuksille, ja Tiina puolestaan suuntaa mielellään hiihtoladulle tai lenkkipolulle. Crossfit-treeniä varten tulee tosin lähdettyä omaa kylää kauemmas. 

Vinkkejä rakentaville

Vaikka nykyinen koti on monilta osin unelmien täyttymys, on muutamia asioita, joita he tekisivät toisin, jos rakentaisivat uudelleen. Talossa saisi olla enemmän huoneita ja lisää säilytystilaa. Toisaalta esimerkiksi ajattomat ja toisiinsa sopivat materiaalivalinnat miellyttävät silmää yhä, ja tontti ja asuinpaikka ovat erinomaiset. Rakentamista pohtiville heillä on muutamia kullanarvoisia neuvoja: suunnittele kaikki huolella ja käytä siihen aikaa, varaudu yllätyksiin ja ole kärsivällinen, valitse huolella yhteistyökumppanisi ja ota selvää heidän ammattitaidostaan. Myös opiskelijoita voi hyödyntää rakennusprosessin eri vaiheissa; tästä on hyötyä sekä rakentajille että alan opiskelijoille. 


julkaisuaika 03/2023

 

Lue asukastarinoita

 

Valeäidin virtuaalimuutto Pöytyälle

 
 

Mika Joki 
kunnanjohtaja
puh. 040 672 2900
mika.joki(a)poytya.fi

Petri Lehtonen
rakennustarkastaja-rakennusmestari
puh. 050 590 6721
petri.lehtonen(a)poytya.fi

 
x