sisältöön »
en
Suurenna fonttikokoa
Sivukartta
Avaa haku
fiiliskuva
 

Ajankohtaista

02.03.2022

Ukrainan ja Venäjän välisen sodan vaikutukset Pöytyällä

Venäjä hyökkäsi 24.2.2022 Ukrainaan ja tämä huolestuttaa Suomessa ja Pöytyälläkin. Seuraamme tilannetta kuten muukin maailma. Akuuttiin huoleen ei Suomessa kuitenkaan ole aihetta. 

Ukrainan ja Venäjän välinen sota voi aiheuttaa jännitteitä ihmisten välille arjessa. Pöytyän kunta kannustaa kaikin tavoin ehkäisemään vastakkainasettelun syntymistä ihmisten välille Suomessa.
 

  • Tarkista kotivara

Eri maat ovat asettaneet hyökkäyksen johdosta Venäjän vastaisia pakotteita, joilla saattaa olla vaikutusta mm. elintarvikkeiden ja muiden kodin perustarvikkeiden sekä esimerkiksi polttoaineen saatavuuteen. Kuntalaisia suositellaan tarkistamaan oman kotivaransa riittävyys. Suomen pelastusalan keskusliitto ohjeistaa sivuillaan kootusti normaaliolojen varautumisesta:
 http://www.spek.fi/turvallisuus/varautuminen-ja-paloturvallisuus/varautuminen-kotona/
 

  • Huomioi matkustussuositus

Kuntalaisia pyydetään huomioimaan myös, että ulkoministeriö on antanut suosituksen välttää kaikkea matkustamista Venäjälle. Ministeriön mukaan riskit maksuliikenteen ja matkustamisen häiriöihin ovat kasvaneet ja kansainväliset rahansiirrot voivat vaikeutua, mikä voi tehdä mahdottomaksi esimerkiksi ulkomaalaisilla maksukorteilla maksamisen tai käteisen rahan nostamisen pankkiautomaateista. Lisäksi riskit Suomen ja Venäjän väliseen sekä Venäjän sisäisen liikenteen häiriöihin ovat kasvaneet, mikä voi vaikeuttaa liikkumista. Katso ulkoministeriön tiedote: um.fi/matkustustiedote/-/c/RU
 

Ukrainalaiset Pöytyällä

Pöytyällä on lukuisia ukrainalaisia töissä ja he ovat huolissaan perheistään ja sukulaisistaan. Moni ukrainalainen on joutunut jättämään kotinsa ja etsii nyt turvaa Euroopasta. Pöytyäläisissä yrityksissä on ukrainalaisia työntekijöitä, joiden läheisiä tai perheenjäseniä on tulossa nyt tutulle alueelle Suomeen. Mikäli sinulla on luovuttaa huoneistoja tai asuntoja Pöytyälle saapuville ukrainalaisille, voit olla yhteydessä kuntaan:
 Vaihde puh. (02) 481 000 (klo 9.00-11.00)
 kunta@poytya.fi

Yritykset, joilla on ukrainalaisia työntekijöitä voivat olla käytännönjärjestelyistä tarvittaessa yhteydessä:
Janne Vainikkala, p. 040 762 5691, janne@auranmaa.fi

Lapset ja nuoret uutistulvassa

Ukrainan tilanne näkyy myös runsaana uutisointina, ja lapset voivat säikähtää uutisissa näkemäänsä inhimillistä hätää, katastrofeja, sotaa tai väkivaltaa. Yksittäiset kuvat ja äänet voivat pelottaa kaikenikäisiä, mutta etenkin pieniä lapsia, jotka eivät seuraa uutisia tarkoituksella. Mannerheimin lastensuojeluliiton verkkosivuilta voit lukea ohjeita, miten kannattaa toimia, jos lapsi pelästyy uutisia:
 mll.fi/vanhemmille/tietoa-lapsiperheen-elamasta/lapset-ja-media/lapsi-uutistulvassa/
 

Jos Ukrainan tilanne huolettaa

Voit olla yhteydessä kunnan yhteyshenkilöön Ukrainan tilanteesta johtuvissa arkielämään vaikuttavissa asioissa :
Sosiaalitoimessa sosiaalityön johtaja Jatta Yli-Alho p. 040 845 4486 virka-aikana.
jatta.yli-alho@poytya.fi TAI
 sosiaalipalveluiden palveluohjaus p. 040 672 2937 virka-aikaan

Pöytyällä nuoret voivat keskustella nuorisotyöntekijöiden kanssa:

  • Anna Saastamoinen (Pöytyä ja Aura) p. 040 672 2979
  • Anna Kivilä p. 040 672 2980
  • Anna-Leena Ranto p. 0400 780 646
  • Jere Lintula p. 040 019 8813


Muu keskusteluapu

Keskusteluapua sotatilanteeseenkin liittyen on saatavilla ainakin seuraavista valtakunnallisista kanavista:

Mieli – Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin
Kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111

Tukinet
Tukinetistä tukea elämän eri kriisitilanteisiin kellon ympäri. http://www.tukinet.net

Kirkon keskusteluapua
Palveleva puhelin p. 0400 22 11 80, joka ilta klo 18–24.
Palveleva chat http://www.kirkonkeskusteluapua.fi ma-pe klo 12–20.

Lasten ja nuorten puhelin ja chat
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa ma–pe kello 14–20 ja la–su kello 17–20 p. 116 111. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on täysin ilmainen eikä näy puhelinlaskussa. Yhteyttä voi ottaa nimettömästi, eikä puhelua nauhoiteta.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton chatissa voi jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, ihan mistä tahansa aiheesta. Chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20.

Lisätiedot: Nuortennetti-verkkosivusto

Sekasin-chat ja -Discord nuorille
Matalan kynnyksen keskusteluapua on tarjolla joka päivä ja yö puhelimitse ja verkossa. Chat on suunnattu 12-29 -vuotiaille.
Sekasin-chat on avoinna ma–pe kello 9–24 ja viikonloppuisin kello 15–24 osoitteessa sekasin247.fi. Sekasin-Discord on auki 24 h discord.com/invite/sekasin

 

Yhdessä voimme auttaa!

 
 
x