sisältöön »
en
Suurenna fonttikokoa
Sivukartta
Avaa haku
fiiliskuva
 

Ajankohtaista

16.12.2021

Pöytyän kunta innostaa iäkkäät liikkumaan


Lehdistötiedote 15,12,2021

Pöytyän kunta lähti mukaan Ikäinstituutin koordinoimaan Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan, jossa lisätään liikkumis- ja ulkoilumahdollisuuksia vielä kotona itsenäisesti pärjääville ikäihmisille. Valtakunnalliseen terveysliikuntaohjelmaan valittiin joulukuussa 13 uutta kuntaa.

Voima- ja tasapainoharjoittelua

 Suurin osa yli 75-vuotiaista ihmisistä asuu vielä omassa kodissa ilman säännöllisiä palveluita. Heistä noin joka toisella on liikkumisvaikeuksia, esimerkiksi haasteita kävellä puoli kilometriä (THL:n FinTerveys). Nämä ihmiset tarvitsevat liikkumiskyvyn, osallisuuden ja itsenäisen selviytymisen avuksi terveysliikuntaa. Neljäsosa iäkkäiden kaatumisista on ehkäistävissä säännöllisellä voima- ja tasapainoharjoittelulla.

        -   Ikäinstituutti tarjoaa kunnan ammattilaisille ja vertaisohjaajille maksuttomia koulutuksia ja verkostotapaamisia. Iäkkäiden kuntalaisten ja Pöytyän kunnan poikkisektorisen Voimaa vanhuuteen -yhteistyöryhmän kanssa kehitetään iäkkäiden tarpeita ja toiveita vastaavaa terveysliikuntaa, kiteyttää ohjelmajohtaja Katja Borodulin.

 Pöytyän kunnan Voimaa vanhuuteen -työtä johtaa asiantuntijasairaanhoitaja Sari Rantanen.

        - Pöytyän kunnassa tavoitteena on lisätä iäkkäille liikunta- ja hyvinvointineuvontaa, erilaisia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia omaehtoiseen arkiliikuntaan sekä ryhmäliikuntaan, joiden avulla tuetaan ikääntyneen fyysistä toimintakykyä ja aktiivisuutta. Tutkimusten mukaan liikunnalla, lihasvoima- ja tasapainoharjoituksilla on merkittäviä vaikutuksia ikääntyneiden liikuntakyvyn ylläpysymiseen sekä kaatumisten ja lihasvoimien heikentymisen ehkäisyyn. Fyysisen aktiivisuuden ohella haluamme luoda ikääntyneille myös sosiaalisia osallistumisen mahdollisuuksia.

        - Voimaa vanhuuteen- työtä lähdetään toteuttamaan tammikuussa 2022 yhteistyössä kunnan eri toimialojen, perusterveydenhuollon, seurakunnan, vanhus- ja vammaisneuvoston sekä paikallisten yhdistysten kanss

Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa on ollut tähän mennessä mukana 96 kuntaa. Tammikuussa 2022 mentorointiohjelmassa aloittavat Espoo, Kankaanpää, Karvia, Kerava, Lapinjärvi, Laukaa, Loimaa, Paltamo, Pornainen, Pudasjärvi, Pöytyä, Raasepori ja Ylöjärvi.

 
 
x