sisältöön »
en
Suurenna fonttikokoa
Sivukartta
Avaa haku
fiiliskuva
 

Ajankohtaista

01.07.2019

Puutarhan vieraslajijätteitä otetaan vastaan Topinojalla ja Korvenmäessä

Tiedote. Julkaistu: 01.07.2019, 08:57
Lounais-Suomen Jätehuolto

Pihoilta ja puutarhoista kerättyjä haitallisia vieraslajeja otetaan vastaan Turussa Topinojalla ja Salossa Korvenmäen jätekeskuksessa. Vieraslajit tulee pakata tiiviisti ja huolehtia, ettei kasvinosia pääse leviämään ympäristöön niiden käsittelyn tai kuljetuksen aikana.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) asiakaspalveluun on kevään ja alkukesän mittaan tullut paljon kyselyjä vieraslajeista. Vieraslajeiksi luokitellaan Suomen luontoon muualta ihmisen mukana kulkeutuneet lajit, jotka ovat tehokkaita leviämään ja syrjäyttämään alkuperäislajistoa. Vieraslajien torjuntatyön onnistumiseksi kasvijäte tulee käsitellä ja hävittää asianmukaisesti ja lajikohtaisia ohjeita noudattaen.

– Vieraslajit tukahduttavat alueen alkuperäisen kasvillisuuden ja heikentävät siten luonnon monimuotoisuutta. Puutarhajätettä ei saa kipata luontoon, josta haitalliset vieraslajit lähtevät helposti leviämään. Jätelain mukaan puutarhajäte tulee käsitellä kiinteistöllä tai kuljettaa jäteasemalle, painottaa ympäristösuunnittelija Kaisa Pesonen LSJH:sta.

Lounais-Suomessa tunnetuimpia vieraskasvilajeja ovat teidenvarsia värittävä komealupiini eli lupiini, puutarhoista etenkin rannoille levinnyt kurtturuusu, lähimetsiin ja joutomaille hivuttautuva jättiputki sekä jättipalsami. Eläinlajeista espanjansiruetana on puutarhoissa ja pihamailla yhä yleistyvä vieraslaji, joka sekin kulkeutuu uusille alueille puutarhajätteen ja maa-aineksen mukana.

Eri vieraslajit leviävät eri tavoin ja myös kasvuvaiheella on merkitystä torjuntatyössä. Vieraslajeihin ja niihin liittyviin ohjeisiin kannattaa tutustua tarkemminvieraslajit.fi -sivustolla.

Huolellinen pakkaaminen tärkeää

Vieraslajeja otetaan LSJH:lla vastaan ainoastaan Topinojan ja Korvenmäen jätekeskuksissa. Leviämisvaaran vuoksi vieraslajit tulee pakata kaksinkertaiseen jätesäkkiin ja kuorma tulee lisäksi peittää kuomulla, pressulla tai muovilla. Samasta syystä vieraslajikasvijätettä ei saa sellaisenaan kompostoida tai laittaa haravointijätteen tai risujen sekaan.

– Vieraslajien vastaanotto on keskitetty Topinojan ja Korvenmäen jätekeskuksiin, joissa ne voidaan vastaanottaa suoraan lähelle polttokelpoisen jätteen varastoja leviämisriskin minimoimiseksi. Polttokelpoinen jäte lastataan varastoista rekkoihin ja nämä kuljettavat sen eteenpäin voimalaitoksiin, joten tämänkin takia vieraslajien tiivis pakkaaminen on tärkeää, Pesonen selventää.

LSJH ohjeistaa asiakkaita olemaan yhteydessä asiakaspalveluun, mikäli vieraslajikuormien pakkaaminen tai kuljettaminen mietityttää: puh. 0200 47470 ma–pe 9–15 (pvm/mpm).

Vieraslajijätteen maksu määräytyy polttokelpoisen jätteen hinnaston mukaisesti. Tarkemmat tiedot taksoista löytyvät osoitteestawww.lsjh.fi/hinnat. Asemien aukioloajat voi niin ikään tarkistaa LSJH:n kotisivuilta,www.lsjh.fi/jatekeskukset-ja-asemat.

Lisätiedot:
Kaisa Pesonen
Ympäristösuunnittelija
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
kaisa.pesonen@lsjh.fi
Puh. 040 867 0165

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on 17 kunnan omistama yhtiö. Huolehdimme kuntien puolesta asukkaiden jätehuollon järjestämisestä ja jäteneuvonnasta. Tarjoamme palveluita myös kuntien kiinteistöille. Toimialueella asuu noin 419 000 asukasta, vapaa-ajan asuntoja alueella on noin 36 000. Yhtiön tavoitteena on pienempi kuorma huomiselle!

 
 
x