Sisältöön »
  • Tekstikoko
  • Pienennä tekstikokoa
  • Suurenna tekstikokoa
 
 
 
fiilis-normal.jpg
  

Ajankohtaista

16.12.2021

Pöytyän kunta innostaa iäkkäät liikkumaanLehdistötiedote 15,12,2021

Pöytyän kunta lähti mukaan Ikäinstituutin koordinoimaan Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan, jossa lisätään liikkumis- ja ulkoilumahdollisuuksia vielä kotona itsenäisesti pärjääville ikäihmisille. Valtakunnalliseen terveysliikuntaohjelmaan valittiin joulukuussa 13 uutta kuntaa.

Voima- ja tasapainoharjoittelua

 Suurin osa yli 75-vuotiaista ihmisistä asuu vielä omassa kodissa ilman säännöllisiä palveluita. Heistä noin joka toisella on liikkumisvaikeuksia, esimerkiksi haasteita kävellä puoli kilometriä (THL:n FinTerveys). Nämä ihmiset tarvitsevat liikkumiskyvyn, osallisuuden ja itsenäisen selviytymisen avuksi terveysliikuntaa. Neljäsosa iäkkäiden kaatumisista on ehkäistävissä säännöllisellä voima- ja tasapainoharjoittelulla.

        -   Ikäinstituutti tarjoaa kunnan ammattilaisille ja vertaisohjaajille maksuttomia koulutuksia ja verkostotapaamisia. Iäkkäiden kuntalaisten ja Pöytyän kunnan poikkisektorisen Voimaa vanhuuteen -yhteistyöryhmän kanssa kehitetään iäkkäiden tarpeita ja toiveita vastaavaa terveysliikuntaa, kiteyttää ohjelmajohtaja Katja Borodulin.

 Pöytyän kunnan Voimaa vanhuuteen -työtä johtaa asiantuntijasairaanhoitaja Sari Rantanen.

        - Pöytyän kunnassa tavoitteena on lisätä iäkkäille liikunta- ja hyvinvointineuvontaa, erilaisia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia omaehtoiseen arkiliikuntaan sekä ryhmäliikuntaan, joiden avulla tuetaan ikääntyneen fyysistä toimintakykyä ja aktiivisuutta. Tutkimusten mukaan liikunnalla, lihasvoima- ja tasapainoharjoituksilla on merkittäviä vaikutuksia ikääntyneiden liikuntakyvyn ylläpysymiseen sekä kaatumisten ja lihasvoimien heikentymisen ehkäisyyn. Fyysisen aktiivisuuden ohella haluamme luoda ikääntyneille myös sosiaalisia osallistumisen mahdollisuuksia.

        - Voimaa vanhuuteen- työtä lähdetään toteuttamaan tammikuussa 2022 yhteistyössä kunnan eri toimialojen, perusterveydenhuollon, seurakunnan, vanhus- ja vammaisneuvoston sekä paikallisten yhdistysten kanss

Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa on ollut tähän mennessä mukana 96 kuntaa. Tammikuussa 2022 mentorointiohjelmassa aloittavat Espoo, Kankaanpää, Karvia, Kerava, Lapinjärvi, Laukaa, Loimaa, Paltamo, Pornainen, Pudasjärvi, Pöytyä, Raasepori ja Ylöjärvi.

 
 

Pöytyän kunta
(02) 481 000 (vaihde)
kunta@poytya.fi