Olet sivulla: Palvelut » Koulutus ja opiskelu » Elisenvaaran lukio » Ajankohtaista » Rehtorin katsaukset

Rehtori Outi Jalonen
outi.jalonen[ät]poytya.fi
puh. 040 6871 891

Pöytyän kunnan
puhelinvaihde:
(02) 481 000 klo 9-15
Sähköposti:
kunta [ ät ] poytya.fi
Postiosoite:
Kehityksentie 6
21800 KYRÖ
Katso: KARTTA

 

Rehtorin katsaukset

Rehtorin katsaus, kevät 2014

Elisenvaaran koulussa ja lukiossa on tänä lukuvuonna ollut teemana kansainvälisyys. Teemavuosia on aiemminkin ollut moneen lähtöön. Olemme aiemmin korostaneet esimerkiksi terveyttä ja kestävää kehitystä. Joinakin vuosina teeman tuominen opiskelijoiden arkeen ja juhlaan onnistuu hyvin, välillä käsittely jää pinnallisemmaksi.

Vaikka lukuvuotta onkin vielä jäljellä, uskalla jo väittää tämänvuotista teemaa menestykseksi. Toimintaa ollut moneen lähtöön, eikä teema ole voinut jäädä kenellekään vieraaksi. Yläkoulun kanssa yhteisten aamunavausten ja kilpailujen lisäksi lukio on päässyt nauttimaan Ahti Kurrin ja Martti Lintusen erinomaisista vierailuluennoista ja monipuolisesta teemapäivästä joulukuussa. Vaihto-opiskelijoihimme Brasiliassa ja Venäjällä on pidetty yhteyttä skypen ja Elvis-lehden kautta. Uusiakin innokkaita vaihto-opiskelijoita on valmistautunut matkaan lähtemään, ensimmäinen jo kevään kuluessa.

Viimeisimpänä kansainvälisenä tuulahduksena saimme maaliskuun alussa vieraita Elisenvaarasta, oman opinahjomme sisarkoulusta itärajan takaa. Vierailu oli mitä ilmeisimmin antoisa, mistä kuuluu suuri kiitos järjestelyistä vastanneille opettajille ja innokasta vapaaehtoistyötä tehneille opiskelijoille. Toivottavasti yhteys Venäjälle säilyy jatkossakin tiiviinä.

Teemavuoden kruununa odottavat vielä leirikoulut Skotlantiin ja Ruotsiin. Tämän jälkeen alkaa olla aika suunnitella seuraavan vuoden teemaa. Ehkä kaikkein palkitsevinta kansainvälisyysteemavuodessa on kuitenkin ollut se, ettei suurin osa tapahtumista pääty lukuvuoden myötä. Monelle seuraa jatkoa tulevinakin vuosina ja kaikista on saatu hyvää oppia ja esikuvia tuleviin kansainvälisyysprojekteihin.

25.10.2012

Syyslukukausi on edennyt puoleen jo puoleen väliin. Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat kaukana takanapäin ja syyslomalla on toivottavasti kerätty voimia tulevia koitoksia varten. Abit ja kakkosluokkalaiset ovat suunnanneet katseensa jo kevään kirjoituksiin, joihin ilmoittaudutaan marraskuun puolivälissä. Uudet ykköset ovat oppineet talon tavoille, eikä käytävillä enää liiku oikeaa luokkatilaa etsiviä harhailijoita kuten ensimmäisen jakson aikana.

Lukuvuoden alkua on sävyttänyt yllättävän runsas lukion aloittaneiden määrä. Uusia ykkösiä on lähes 60 ja heistä aiempaa useammat tulevat naapurikuntien alueelta. Tämä on luonnollisesti positiivinen asia – runsas opiskelijamäärä tarkoittaa laajempaa kurssivalikoimaa ja siten monipuolisempaa opetusta. Yllättävän lukioinnostuksen kääntöpuolesta ovat joutuneet kärsimään juuri ykköset. Osalla kursseista on suunniteltua enemmän opiskelijoita ja oppikirjatilauksissa oli alkuun puutteita. Koulukuljetuksiakin on jouduttu suunnittelemaan tavallista enemmän. Luokkatilat ovat pakollisilla kursseilla täydessä käytössä ja taideaineissa on jopa jouduttu ohjaamaan opiskelijoita lykkäämään kurssisuorituksensa ensi vuoteen, jotta tilaa ja välineitä riittäisi kaikille.

Alkuvaikeudet on kuitenkin selätetty ja opiskelu on päässyt hyvin alkuun. Ensimmäiset arvosanat on saatu ja niistä joko riemuittu tai niihin on petytty. Uuden opiskelumuodon aloittamiseen liittyy aina omat vaikeutensa. Uusien asioiden lisäksi pitää oppia uusia opiskelumenetelmiä ja kokonaan uusi työkulttuuri. Yksin ei vaikeuksiensa kanssa tarvitse jäädä. Lukio pyrkii tukemaan opiskeluvaikeuksista kärsiviä erilaisin tavoin, sekä oppilashuollon että erityisopetuksen avulla.

Haluaisinkin kannustaa kaikkia opiskelijoita ja heidän huoltajiaan ottamaan rohkeasti yhteyttä lukioon, jos opiskeluissa tai yksityiselämässä tulee vastaan ongelmia. Moniin ongelmiin löytyy ratkaisu lukion oman henkilökunnan voimin. Hankalammissa tapauksissa voimme ainakin auttaa lisäavun hakemisessa. Murheistaan voi tulla puhumaan kenelle tahansa koulun henkilökuntaan kuuluvalle luottamuksellisesti. Omaan ryhmänohjaajaan, terveydenhoitajaan tai opinto-ohjaajaan saa helposti yhteyden, eikä mikään estä tulemasta suoraan rehtorin, kuraattorin tai koulupsykologin puheille.

Hyvää (ja sään suhteen toivottavasti paranevaa) syksyn jatkoa.

Ari Höyssä

25.4.2012

Tervetuloa Elisenvaaran lukion uudistuneille kotisivuille!

Pöytyän kunnan kotisivujen uudistamisen yhteydessä myös oppimiskeskuksemme eri osat liitettiin samaan kokonaisuuteen. Toivon mukaan uudet kotisivut löytyvät helposti, vaikka jouduimmekin luopumaan perinteisestä www.elisenvaara.fi -osoitteesta. Ainakin yhteydet lukion, oppimiskeskuksen, kunnan ja Kurki-salin välillä ovat entistä selvemmät myös kotisivuilla. Uudet sivut ovat (toivottavasti käyttäjienkin mielestä) aiempaa selkeämmät ja johdonmukaisemmat. Tavoitteena on myös pitää sivut entistä paremmin ajan tasalla.

Ari Höyssä
vs. rehtori


9.12.2011

Elisenvaaran lukiossa on tällä syyslukukaudella totuteltu monenlaisiin muutoksiin. Suurin yksittäinen muutos on oppimiskeskuksen käyttöönotto. Uusien tilojen myötä lukiolaisten opiskeluolosuhteet ovat olennaisesti parantuneet ja Kurki-sali antaa aiempaa paremmat mahdollisuudet yhteisten tilaisuuksien järjestämiselle. Taukoja ja vapaatunteja voi viettää entistä väljemmin, kun oppilaskunta on saanut oman tilansa ja kirjaston aulasta on tullut suosittu taukopaikka.

Olemme ottaneet suurella ilolla vastaan kansalaisopiston ja kirjaston siirtymisen samoihin tiloihin lukion kanssa. Tämä mahdollistaa entistä tiiviimmän yhteistyön, josta on jo saatu esimakua. Lukiolaisilla on jo pitkään ollut mahdollisuus laajentaa kurssivalikoimaansa joillain kansalaisopiston kursseilla – tätä yhteistyötä on tarkoitus ylläpitää ja kehittää jatkossakin. Kirjaston läheisyys on tuonut paitsi kirjoja ja opiskelutilaa, myös tarpeellista tiedonhaun asiantuntemusta. Kiinnostavana yhteisenä projektina kirjaston kanssa toteutettiin marraskuun alussa Kirja vieköön –teemapäivä.

Toinen suurempi muutos on lukion rehtori Heikki Vainion jääminen virkavapaalle. Allekirjoittanut aloitti rehtorin viransijaisena marraskuun puolivälissä. Samalla muutamien ohjaus- ja opetustehtävien hoitajat vaihtuivat. Opetus- ja kasvatustyö on pienistä muutoksista huolimatta jatkunut ennallaan ilman merkittäviä katkoksia tai epäselvyyksiä.

Lukukausi alkaa olla lopuillaan. Lukion tämän syksyn ainoa uusi ylioppilas on jo lakitettu ja joulujuhlavalmistelut ovat täydessä vauhdissa. Toivottavasti opiskeluintoa riittää vuoden viimeisillekin koulupäiville. Sen jälkeen onkin aika toivottaa rauhaisaa joulun aikaa ja lähteä keräämään voimia kevättä varten.

Ari Höyssä
vs. rehtori