Kyläasiat

KYLIEN KEHITTÄMINEN

Pöytyän kunnan strategiassa on nostettuesille kylien kehitys kunnan kehityksessä. Erityisen merkittävässä asemassa kehitystyössä on kunnan ja kylien välinen yhteistyö. Tämän yhteistyön foorumiksi on kuntaan perustettu vuonna 2011 kylien neuvottelukunta.

Kylien neuvottelukunnan muistiot:

1/2016

1/2015 2/2015 3/2015

1/2014 2/2014 3/2014 4/2014Kylien kehittämisavustus

Kunta myöntää vuosittain kylien kehittämisavustuksen.

Lehtiartikkeli Pöytyän kylistä Maaseutu plus -lehdessä 4/2011:
Pöytyän kylät nähdään voimavarana

KYLÄT

Kyläesite

Pöytyän kylille on laadittu kyläesite yhteistyössä kylien, kylien neuvottelukunnan sekä Onni kutsuu kylään- hankkeen kanssa.

Kyläesite


Pöytyän kyliä ja kyläsuunnitelmat

Auvainen
Kylä sijaitsee Kantatie 41:n tuntumassa, Vanhan Turuntien kyljessä, Aurajoen syleilyssä. Liikenneyhteydet ovat erinomaiset, jopa kanoottiretki omalta kylältä naapuripitäjään onnistuu.
Auvaisten kyläsuunnitelma

Haveri
Pöytyän ja Oripään kunnan rajalla sijaitseva viihtyisä kylä, joka tarjoaa erinomaisen asumisympäristön ihmisille jotka arvostavat maaseudun rauhaa.
Haverin kyläsuunnitelma

Heikinsuo
Kylä sijaitsee nykyisen Pöytyän kunnan eteläpäässä. Kylältä on n. 10 km:n etäisyys sekä Kyrön että Auran keskuksiin. Maisemallisesti kyseessä on puhtaasti maaseutumainen idylli laajoine peltoaukeineen.

Heinijoki
Vireä kylä, jossa on monenlaista yritystoimintaa ja jossa talkoohenki elää edelleen vahvasti. Kylän välittömässä läheisyydessä sijaitsee mm Vaskijärven luonnonpuisto.
Heinijoen kyläsuunnitelma

Kalikka
Kyläyhteisö joka on virallisesti osa Yläneen kirkonkylää. Alue alkaa Yläneenjoen jokisuusta ja jatkuu ranta-alueena kohti Säkylää. Säkylän maantie rajaa kalikan Pyhäjärven ja tien väliin.

Karinainen
Rauhallinen, vehreä ja mukava kylä, maaseutua parhaimmillaan. Kylää halkoo Tarvasjoki ja tätä myötäilevän Kyröntien vierellä peltoaukeat ja talot ovat tyypillisintä maisemaa.

Kumila
Kumila-Kaulanperän kylärypäs sijaitsee n. 50 km Turusta, valtatie 9:n ja rautatien varressa. Kylällä on monenlaista toimintaa, erityisesti alueella on hiekkatekonurminen pesäpallokenttä ja pesisseuralla on jokaisessa junnuikäluokassa oma joukkue sekä tytöille että pojille.

Rahkio ( http://rahkionkylayhdistys.nettisivu.org/ )
Kylä sijaitsee yhdeksän kilometrin päästä Kyröstä kauniin ja vehreän maalaismaiseman keskellä. Kylältä löytyy niin maanviljelystä kuin muutakin yritystoimintaa.

Tourula-Keihäskoski
Tourulan ja Keihäskosken kylät sijaitsevat vanhan Yläneen alueella. Kylien läpi kulkiessa voi nauttia vehreästä maalaismaisemasta, jossa peltoja halkoo Yläneenjoki ja väljä asutus täydentää kuvan rauhaisasta maalaisidyllistä.
Tourula-Keihäskosken kyläsuunnitelma

Uusikartano ( www.uudenkartanonkylayhdistys.fi )
Kylä luo kulttuuria. Vuonna 2011 kyläyhdistyksen ja kylällä toimivan Himolan teatterin työ huomioitiin valinnalla Varsinais-Suomen Vuoden kyläksi.
Uudenkartanon kyläsuunnitelma

Yläneen kotiseutuyhdistys ry ( www.museoylane.fi )
Kotiseutuyhdistyksen tarkoitus on kerätä eilisen esineitä, dokumentteja ja työmenetelmiä sekä tallentaa ne tuleville sukupolville. Yläneen museomäelle on kerätty laaja kokoelma vanhaa paikallista talonpoikaisesineistöä ja siirretty useita rakennuksia.